Ditt hemnätverk använder svag datakryptering

När du använder ett nätverk som har svag kryptering kan inkräktare fånga upp dina data. Om du får ett meddelande om svag kryptering när du ansluter till ditt hemnätverk, byt krypteringstyp till en säkrare. Trådlösa nätverk använder vanligtvis följande krypteringstyper: WEP, TKIP, WPA, WPA2 (AES/CCMP).

Den största skillnaden är skyddsnivån de erbjuder. Vi rekommenderar att du använder WPA2 eftersom det är det säkraste alternativet.

Routerns gränssnitt varierar beroende på tillverkare, specifik modell och version av den fasta programvaran. För att förstå routerinställningarna, se användarhandboken för din modell. Användarmanualen medföljer vanligtvis routern; alternativt kan du ladda ner den från enhetstillverkarens webbplats.

Följande är ett exempel på konfiguration av kryptering för TP-Link TL-WR841N-routern.

Så här använder du en annan krypteringstyp för ditt trådlösa nätverk:

1. Gå till sidan med routerinställningar.
  2. På auktoriseringssidan anger du ditt inloggningsnamn och lösenord. Om du aldrig ändrat dem kan du hitta dem på undersidan av routern.
  3. På sidan med routerinställningar, gå till TrådlösTrådlös säkerhet sektion.
  4. Välj WPA/WPA2Personlig.
  5. I fältet Autentiseringstyp, välj WPA2-PSK.
  6. I fältet Kryptering, välj AES.
  7. Klicka på Spara.